Polietilen Boru Nasıl Birleştirilir?
- Tarih : 9.01.2019
- Okunma Sayısı : 8065
Yüksek yoğunluklu polietilen borular (HDPE) iki farklı birleştirme yöntemiyle birbirine eklenir ve açılan kanala döşenir. Bu yöntemlerde birisi alın kaynağıdır. Alın kaynak tekniğinde bu yönteme ve borunun çapına uygun makineler kullanılır. Alın kaynak makinasına yerleştirilen iki borunun ortasına, makinenin ütüsü düzgün bir şekilde sabitlenir ve polietilen boru uçlarının ısınması sağlanır. Isınan boru ağızları yeterli seviyedeyse, ütü çekilir ve hidrolik sistemle borular birbirine yapıştırılır. Benzer yöntem pprc borularda da kullanılmaktadır. Polietilen boruya alın kaynak yapılacaksa, havanın soğukluğu dikkate alınmalıdır; aksi halde hem boru uçları yeterince ısınmayacak, hem de iyi yapışmadıkları için sağlıklı olmayacaktır.
Alın kaynağının alternatifi olan diğer bir pe boru birleştirme yöntemi de elektrofüzyondur. Bu yöntem, maliyet olarak alın kaynağına göre külfetlidir. Çünkü Ef yönteminde bu kaynağa uygun ef manşon, ef dirsek gibi elektriği iletebilecek ek parçalar kullanılmaktadır. Haliyle alın kaynak yönteminde kullanılmaya lüzum görülmeyen ekstra malzemelerin maliyeti ortaya çıkıyor. Bazı devlet kurumları EF yöntemini tercih etse de özellikle büyük çaplardaki pe boruları birleştirirken alın kaynağı tercih ediliyor. Çünkü çap büyüdükçe kullanılan malzemenin fiyatı da doğru orantılı olarak yükselmektedir. Ef kaynağında, bu yöntem için üretilen manşon, dirsek veya inegal te'lerin üzerindeki bakır tellerden elektrik verilir ve malzemenin ısınarak boruya üstten yapışması sağlanır. Elektrofüzyon yapılırken jeneratörün gücü, borunun çapı ve ek parçaların barkodlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Yanlış voltajla verilen akım veya yeterli soğuma süresinin sağlanmaması durumunda kaynak tutmayacaktır. İleriki dönemlerde basıncın etkisiyle kaynak yerinde sızıntı ve çatlaklar görülür ki bu durum işin başlangıçtaki maliyetini iki katına çıkarır.
Bahsi geçen iki yöntemin kullanılması gereken yerler bellidir; eğer kanal pe borunun esnemesine imkan tanıyorsa alın kaynağı yapılır; şayet dar bir alanda pe boru tamiratı yapılacaksa EF birleştirme yöntemi tercih edilir. Anlaşılacağı gibi, uygulama alanının elverişli olması alın kaynağının yapılmasına zemin hazırlar. Maliyeti düşürmek için ideal yöntem alın kaynağıdır. Ef kaynak yöntemi özel bir istek olmazsa, pe boruların tamirinde tercih edilir. Özellikle kazının geniş ve uzun yapılamayacağı su kaçağı durumlarında, elektrofüzyon kaynak işlemi bir tercih değil zorunluluk halini alır.
Her çaptaki pe100 boruların teknik ihtiyaçlarını karşılayabilen alın kaynak ve elektrofüzyon kaynak makineleri ile yanınızdayız. Kazı, dolgu, pe kaynağı, döşenmesi ve boruların kanala atılması gibi işlemleri proje başlangıcından itibaren özenle takip ediyor ve uyguluyoruz.. Ef manşon, ef dirsek ve diğer enjeksiyon ürünlerinin hem tedariki hem de işçiliği konusunda Sivas'taki iş ortağınız olmaya hazırız. Proje bazlı sulama ve içmesuyu işlerinin borulama, kazı ve mekanik işleri için bizimle irtibata geçin.