PE100 Boru Tamiri Nasıl Yapılır?


PE100 Boru Tamiri Nasıl Yapılır?
  • Tarih : 9.01.2019
  • Okunma Sayısı : 8593

     İçme suyu ve tarımsal sulama işlerinde kullanılan yüksek yoğunluklu PE100 boru Ø32-Ø2500 ölçülerinde üretilmektedir. Ancak borunun ham maddesi petrokimya endüstrisine bağlı olduğu için, maliyeti düşürmek adına genelde Ø630 çapından sonra cam elyaf esaslı CTP tercih ediliyor. Bu durum bir tercih meselesi olmakla birlikte, istisnai uygulamalar da görülmektedir. Yine bir genelleme yapacak olursak; içme suyu iletimi için kullanılan pe100 borular küçük çapta, tarımsal sulamada kullanılanlar ise daha büyük çaptadır. Özellikle baraj veya göletten alınan suyun kilometrelerce uzaktaki sanat yapılarına ulaşması için, büyük çaplı pe100 borularda çap değişimi yapılarak çap düşürülür. Böylelikle su basıncı pe100 hdpe borulara zarar vermez.

        Arazi sulaması veya içme suyu işlerinde su borusunun iletiminde birçok faktör etkilidir. Basınç, kot farkı, arazi şartları gibi etmenler, zaman zaman suyun iletimini aksatır ve aşınan, delinen boruların tamir edilmesi gerekir. Hdpe boru tamiri yapılmadan önce, borunun döşendiği kanalın tekrar kazılması lazım. Ancak tüm kanalı kazmak oldukça maliyetli bir iştir; üstelik su patlağı nedeniyle çöken toprak verimli bir kazıya engel olacaktır. Bu yüzden Sivas pe100 boru tamiri için su patlağının olduğu alanda kazı yapmak daha mantıklıdır. Patlağın olduğu yerin görülebileceği kadar kazı yapılırsa, hendek içine girilebilir ve EF manşonun borulara kaynatılması sağlanır. EF kaynağı için elektro füzyon kaynak makinasına ve EF manşona ihtiyaç vardır: Ef manşon, plastik boru tamir aparatı görevini üstlenecektir. Su sızdıran boru kesilir ve EF manşon ayrılan iki boruya sertçe çakılır. Manşon, pe100 borunun üstünü kapatacaktır. Bu işlemden sonra Elektro Füzyon makinası ile manşonun barkodu okutulur ve yeterli voltajla manşonun ısınması sağlanır. Isınan manşon telleri borulara üstten yapışacaktır. Bu noktada kanalın üstündeki zeminde duran jeneratörün emniyetine, gelen voltajın düzenine dikkat edilmelidir. Ayrıca manşon kaynağı yapılacak boruların da bir ıslak mendil vasıtasıyla temizlenmesi gerekiyor. Aksi durumda, manşonun kaynamasında problem olacaktır ki boru patlağı tam olarak çözülmemiş olur; bir süre sonra aynı noktada tekrar sızıntı meydana gelir.

       Pe100 boru patlak tamirinde ehil sahibi olanların çalışması, maliyetli olan bu sürecin kısa sürede bitmesi ve zararın büyümemesi adına gerekli bir anahtardır. İsfer Mekanik, Sivas ve civarındaki şehirlerde oluşan boru patlaklarının çözümü için sizin yanınızda. Su patlağı başlı başına bir süreçtir ve bu sürecin iyi sonuçlanması için bizimle irtibat kurunuz.  

Yukarı Çık